06 May 2013

Suomeksi suomalaisille (eli olenko rasisti?)

Mä päätin lopettaa flunssan vartomisen ja lähdin fillaroimaan. Löysin uuden reitin, joka kulkee Gerbyn ja Västervikin läpi. Mukava nähdä, että joillakin on rahaa muuhunkin kuin ruokaan. Jollakin oli jopa ollut energiaa pystyttää takapihalleen oma pieni Stonehenge. Mitä sitä suotta matkustelemaan.

Upotin varpaat hiekkaan eräällä Gerbyn minimaalisella rannalla, joka oli säästynyt rakentamiselta. Mikähän on rantaviivan metrihinta? Rantojen asukkaat ovat rakentaneet portteja ja muureja ja pystyttäneet kylttejä tunkeilijoiden esteeksi. Talvella muistan nähneeni yhden varoittavan kyltin meren puolella erään mökin laiturilla, epäilemättä jäällä kulkevien auringonpalvojien varalle: "Seis! Räjäytystyömaa."

Niin, tuli himo kirjoittaa äidinkielellä näin vaihteeksi. En tiedä mistä moinen; varmaan tuo vieraiden kielten opiskelu jättänyt jälkensä. Ajattelin harjoitella suomen kieltä ainakin väliaikaisesti, vaikka tuntuukin, että tämä ploki vetelee viimeisiään. Kaikki teiniangsti on vissiin purettu. Suomihan on aika jännä kieli. Mitä eroa on sanoa "koululla" tai "koulussa"? Tai niin kuin R.Schatz ihmetteli: jos sanoo "minä rakastan sinua", eikö siinä jää joku osa rakastamatta? Syödäänhän omenakin. Eli lauseen pitäisi kuulua "minä rakastan sinut". Toisen hauskan esimerkin voi muodostaa verbistä "naida".

Oli miten oli, huomenna lähden lomalle, vaikka ei saisi eikä olisi varaa. Tarkoitus olisi tehdä talviturkin heittoennätys Adrianmeressä ennen Äitienpäivää. Onnistunee. Älkää siis soitelko, sillä olen nauttimassa kuivaa valkoviiniä ja grillattuja kokonaisia pikkukaloja.


No comments:

Post a Comment